Wednesday, January 25, 2017

Hubungan antara Karbohidrat dan Lemak

Kita biasa dengar bagaimana nasi atau diet yang tinggi karbohidrat boleh menyebabkan gemuk. Bagaimanakah ini boleh berlaku? Dalam tajuk “Asas makanan utama” saya ada mengatakan bahawa glukosa yang terhasil daripda pencernaan karbohidrat adalah sumber utama tenaga badan. Walaupun badan boleh menggunakan sumber lain untuk meghasilkan tenaga, keutamaan diberikan kepada glukosa.

Dalam keadaan di mana glukosa yang terhasil adalah berlebihan, ianya akan disimpan dalam bentuk cabangan rantaian glukosa yang dinamakan glikogen. Bolehlah kita katakan bahawa glikogen adalah simpanan tenaga untuk badan. Walaubagaimanapun, badan hanya boleh menyimpan glikogen dalam jumlah yang terhad, dimana ianya disimpan kebanyakannya dalam hati dan otot, dan sebahagian kecil dalam organ-organ lain kecuali otak (sebab itu otak perlu sentiasa mendapatkan bekalan glukosa dari darah dan sebab inilah anda mudah terasa pening atau pitam bila paras gula dalam darah rendah).

Pada masa yang sama, lemak juga adalah bentuk simpanan tenaga badan. Lemak ini disimpan dalam gumpalan tri-asilgliserol dalam sel lemak (dinamakan adiposit). Tri-asilgliserol berada dalam bentuk dimana molekul asid lemak diikat kepada molekul gliserol. Dalam kes ini, tiga asid lemak diikat kepada satu molekul gliserol (maka sebab itu dinamakan trigliserol dimana tri- merujuk kepada tiga molekul asid lemak berkenaan). Bila simpanan glikogen berkurangan, molekul tri-asilgliserol boleh dipecahkan dimana komponen gliserol boleh diubah kepada glukosa dan seterusnya diguna untuk menghasilkan tenaga. Disamping itu, tiga molekul asid lemak tadi juga boleh digunakan terus untuk menghasilkan tenaga.


Tidak seperti glikogen, kebolehan badan untuk menyimpan lemak tiada had. Dan tubuh kita dicipta untuk tidak membazir. Untuk itu, bila simpanan glikogen sudah mencapai had, glukosa yang berlebihan boleh diubah kepada gliserol dan disimpan sebagai lemak. 

No comments:

Post a Comment